Старозагорската опера с почетното отличие "Златна книга"

Старозагорската опера с почетното отличие Златна книга
Старозагорската опера с почетното отличие Златна книга / dariknews

Съветът на европейската научна и културна общност присъди на Държавна Опера Стара Загора почетното отличие „Златна книга". Наградата, която се присъжда за завоюване на висок престиж и обществено признание и за принос към българската култура, ще бъде връчена на 28 януари в София на директора на операта Веселин Стойков.

„Наградата се присъжда от 150 известни български учени и творци с международно признание, които притежават Златни отличия за приноса си към българската наука и култура, и от кметове на 156 български градове и села, носители на отличието „Златен печат" за Уникално европейско селище заради древна история и култура", поясни Веселин Стойков и съобщи, че след изтичане на мандата му, той ще остане директор на Старозагорската опера като временно изпълняващ длъжността.

Утре главният диригент на Старозагорската опера Диан Чобанов ще дирижира "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини с участието на солисти по съвместен проект на операта с Нов български университет.

Режисьор на постановката е Нина Найденова. В ролите публиката ще види международен състав от млади изпълнители, сред които Лусине Ховсепян от Армения в ролята на Чо Чо Сан, Александър Баранов като Пинкертон, Кирил Хавезов като Шарплес, Наташа Пандезиева от Македония като Сузуки и Теодор Резонов от Израел като Горо.

„Мадам Бътерфлай" ще се играе утре от 19.00 ч. в салона на Драматичния театър в Стара Загора.