Стара Загора отбелязва световния ден на спирометрията
Стара Загора отбелязва световния ден на спирометрията / DarikNews.bg

Стара Загора е един от 12-те български града, в които днес се отбелязва световния ден на спирометрията. Организатор на проявата е българското дружество по белодробни болести, заедно с европейското респираторно общество и европейската белодробна фондация. Целта е да се провери състоянието на белите дробове на всеки един подложил се на специален тест.

Подвижният пункт за желаещите да проверят дишането си е разположен в една от залите на община Стара Загора. Старт на инициативата в града дадоха заместник-кметът Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, общински съветници.

В национален мащаб първи на тестове за проверка на състоянието на белите си дробове се подложиха играчите на футболния шампион Лудогорец (Разград).

Изследванията в Стара Загора продължават през целия ден. Данните, които Българското дружество по белодробни болести получи от кампанията, ще бъдат обработени и резултатите ще бъдат обобощени и изпратени в Европейската рестираторна организация и Европейската белодробна фондация.

Според данни на световната здравна организация белодробните болести са една от водещите причини за смърт. Приблизително 300 милиона души по света живеят с астма и над 64 милиона с ХОББ - общият термин даден на заболявания като емфизем и хроничен бронхит, които причиняват постоянно стесняване на дихателните пътища и блокиране на въздух в белите дробове.

Цифрите показват, че през 2020 г. ХОББ ще бъде трета причина за смърт в световен мащаб. Случаите на смърт от ХОББ са нарастнали с повече от 60% за последните 20 години. 75% от случаите с ХОББ не са диагностицирани, а навременната диагноза на белодробните болести може да доведе до по-ефективно и с по-ниска цена лечение, категорични са специалистите.