Стара Загора и Комотини ще си сътрудничат в оперното изкуство
Стара Загора и Комотини ще си сътрудничат в оперното изкуство / DarikNews.bg

Протокол за сътрудничество подписаха ръководствата на Държавна опера-Стара Загора и Оперния театър в Комотини, Гърция. Той предвижда размяна на постановки и коопродукции и включване на спектакли в двудневни и тридневни туристически пакети.

Подписи под протокола сложиха директорите на двете културни институции - Петко Бонев и Статис Кефалидис. За да разширят връзките между двете области в Стара Загора пристигнаха още секретарят на Регион Източна Македония и Тракия с център Комотини Константинос Кацимигас, председателят на Сдружението "Приятели на Операта в Комотини", главният редактор на местния ежедневник "Хронос" - Мелахрини Мартиду и представители на Университета в Комотини.

Операта в Комотини е третата по големина в Гърция. Тя е построена преди три години, а изграждането й струва 16 милиона евро. Средствата са осигурени от гръцкото правителство и от Европейския съюз. Сградата се използва и като конгресен център, построена е на 7 дка разгърната площ, има 705 седящи места. Оперният театър обаче не разполага със собствена трупа.

„За нас е по-лесно да си сътрудничим със Стара Загора, защото Атина ни е прекалено далеч", коментира директорът на операта в Комотини Статис Кефалидис. Разстоянието между двата града е около 180 км.

Първото представление, което зрителите в Гърция ще видят с участието на трупата на старозагорската опера ще е през септември. „Двете заглавия, които обсъждаме са Мадам Бътерфлай и Крал за един ден", коментира пред Дарик директорът на Държавна опера-Стара Загора Петко Бонев.