Стара Загора домакинства на Международен пленер по живопис
Стара Загора домакинства на Международен пленер по живопис / Община Стара Загора

В галерия „Л. Байер" в Стара Загора снощи беше открита художествена изложба с творби на участниците в традиционния Международен пленер по живопис „Дружба`2012".

В него участваха общо осем художници - Георге Андреску от Румъния, Ивана Савич от Сърбия и Артур Вашович от Радом, Полша. Българските участници са Деля Чаушева от София, Дона Неделчева от Ямбол, Цани Василев от Велико Търново, доц. Злати Златев и Росен Кавръков от Стара Загора. Те имаха на разположение по три платна и свобода да избират къде и какво да рисуват, както и предпочитания жанр.

„Най- ценното в този пленер е, че освен различни стилове, в него са представени и различни поколения творци, но всички са млади по дух и това е обединяващото. Радостна съм, че след известно прекъсване, благодарение на усилията на общинското ръководство и кмета на Стара Загора, успяхме да направим така, че пленерът да се състои.

В продължение на няколко дни тук живяха и твориха художници от различни държави, чиито творби ще обогатят и фонда на Художествената галерия в Стара Загора", сподели при откриването зам.-кметът Иванка Сотирова. По традиция тя връчи на всички участници в пленера паметни плакети.

Очаква се издаването на каталог с творбите от пленера, обяви председателят на старозагорската секция на СБХ Валентин Дончевски. Той нарече пленера „форма на общуване между творци, с пълноценен обмен на идеи". „Надявам се, че за в бъдеще, както сега от Радом, така и от другите побратимени на Стара Загора градове ще има участници, за да се впишем по-добре в обмена на европейско изкуство", добави той.