Селата могат да кандидатстват по програма ПУДООС, средствата са безвъзмездни
Селата могат да кандидатстват по програма ПУДООС, средствата са безвъзмездни / DarikNews.bg

Кметовете на селските общини в Старозагорско могат да кандидатстват с проекти по програма ПУДООС за рехабилитация на градинки, зелени площи и тротоари. До 18 февруари малките общини трябва да представят своите документи за кандидатстване, а одобрените ще станат ясни след месец. Реализацията е в рамките на осем месеца. Максималните средства, за които може да се кандидатства, са 10 000 лева и са безвъзмездни. Апликационната форма е изключително улеснена, коментира секретарят на Община Стара Загора Николина Горова и допълни, че за предимство ще се счита използването на доброволен труд.

Основен предмет на дейност на ПУДООС е реализация на екологични проекти и дейности за изпълнение на национални и общински стратегии и програми в областта на околната среда. В изпълнение на своята дейност ПУДООС предоставя финансови средства под формата на безвъзмездни помощи и безлихвени или нисколихвени заеми.

Преди три години 40 местни кметове кандидатстваха, но само в две общини проектите станаха реалност-в селата Калитиново и Еленино, информира по време на традиционния Ден на кмета Николина Горова.

Кметовете и кметските наместници посетиха сградата на новото Второ РПУ в Стара Загора, което обслужва 27 старозагорски села.