РИОСВ предписа на „Смарт кемикълс” да обезопаси и анализира сярата
РИОСВ предписа на „Смарт кемикълс” да обезопаси и анализира сярата / DarikNews.bg, архив

РИОСВ-Стара Загора даде предписания на собственика на хранилището на сяра, разположено на територията на бившия химически завод „Агробиохим" в Стара Загора, Смарт кемикълс" ЕАД, София.

Извършената последваща контролна проверка на площадката на дружеството приключи с комплекс от предписания за обезопасяване на химическото вещество. На управителя е предписано разпръснатата сяра да се събере в подходящи съдове и да се осигури безопасното й съхранение, а за да се почисти терена е необходимо дружеството да възложи химичен анализ на изгорялата сяра от акредитирана лаборатория. Данните, получени от лабораторните изпитвания, ще дадат възможност за класифициране на отпадъка, с цел екологосъобразното му третиране.
След постъпването на сигнала за горене на сяра с минерален произход на 16 юли, експертите на РИОСВ осъществиха поредна контролна проверка за установяване състоянието на хранилището на минерална сяра на площадката.

При възникването на пожара през миналия месец, специалисти от Гражданска защита, служба „Пожарна безопасност и спасяване", областна и общинска администрации и РИОСВ решиха, че потушаването на горенето ще се извърши чрез засипване със земни маси. С цел предотвратяване здравния риск на населението в най-близко разположеното населено място-село Калитиново, с разпореждане на директора на регионалната инспекция, бе ситуирана мобилна станция за контрол на въздуха.

За установеното замърсяване и нарушение на Закона за опазване на околната среда, срещу извършителя е образувано административно-наказателно производство.