Първият млякомат в България ще бъде открит в Стара Загора
Първият млякомат в България ще бъде открит в Стара Загора / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

Апарат за директна продажба на прясно мляко - от производителя до директния потребител, ще бъде открит в понеделник в Стара Загора. Т.нар. млякомат е първото подобно съоръжение, което ще бъде монтирано в България.

„Този тип апарати са много разпространени в държавите от ЕС", коментира директорът на РВМС - Стара Загора д-р Генади Ганчев и допълни, че млякоматът е машина, подобна на автоматите за кафе и безалкохолни напитки.

„Разликата е, че постоянно се следи температурата на млякото в цистерната на апарата, съдовете се обеззаразяват против гъбички в началото и в края на наливане.Ако температурата в събирателния съд се покачи дори с половин градус, появил се е проблем с парата за обеззаразяване, маслеността е по-ниска или млякото е на привършване млякоматът изпраща веднага електронно съобщение до собственика и до ДВСК", обясни д-р Ганчев.

1 литър прясно мляко от този апарат ще е на цена 1 лв.

„В бъдеще всеки един фермер ще може да се сдобие с такова съоръжение. Целта ни е всички квартални и районни общински пазари в Стара Загора да се сдобият с тях, което е крачка към пресичане на нерагламентираното продаване на прясно мляко по улиците и пазарите на Стара Загора", коментира още д-р Генади Ганчев.

Първият млякомат в България ще бъде открит на 7 юни от 14.00 ч. на централния старозагорски пазар.