Премиерът и Правителството оцениха националния символ маслодайната роза
Премиерът и Правителството оцениха националния символ маслодайната роза / Община Казанлък

Половин милион лева ще получи Община Казанлък за изграждане на Музей на розата в града. Добрата новина за жителите на общината дойде по време на днешното редовно заседание на Министерски съвет. Правителството гласува одобрение на допълнителни разходи за 2015 г. за стартиране изграждането на Музей на розата.

Въпреки че това са само половината от средствата, необходими за построяването на бъдещия културен институт, надеждата на казанлъчани да имат музей на българския символ е на път да стане реалност.

„Този дългоочакван жест за нас означава много. Той съчетава в себе си признание за работата на всички ни по популяризиране на културното ни наследство, самочувствие за казанлъчани и възможност да представяме нашата Община пред още повече туристи", заяви кметът Галина Стоянова.
Тя бе категорична, че жителите на града заслужават националният символ на България и всичко, свързано с него, да бъде изложено именно в Казанлък.

С днешното си решение Министерски съвет поправя една несправедливост, датираща от 47 години, когато е взето решение българският символ в лицето на казанлъшката роза да бъде настанен в едно мазе на Института по розата в Казанлък.

Бъдещият Музей на розата ще бъде построен на територията на емблематичния за града парк „Розариум". В него ще се помещават над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството. Българското розово масло е търсено по целия свят. То притежава изключително високо качество, заради природните и климатичните условия на Долината и технологията, по която се произвежда. И днес българското розово масло е сред най-предпочитаните суровини от френските парфюмерии.

Празникът на розата тази година стартира на 15 май с избора на Царица Роза 2015. На 5 юни, когато е празникът на град Казанлък, от 11.30 часа в залата на Културно-информационния център на ул. „Искра" 4 ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет. От 20.30 часа на пл. „Севтополис" официално ще бъде открит 112-ият Фестивал на розата с коронясване на Царица Роза 2015 Цветелина Иванова, възпитаничка на ПМГ „Никола Обрешков" - Казанлък.