литийно шествие
литийно шествие / Община Стара Загора

С общоградско възпоменание почетоха паметта на загиналите мирни жители от града и района, при опожаряването на Стара Загора и Старозагорското клане през 1877 г. На 19 юли отбелязахме Деня на възпоменание на жертвите-православни християни.

литийно шествие
Община Стара Загора

Старозагорци се събраха в църквата „Света Троица”, където Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха вечерна служба. След това тръгна литийно шествие до Мавзолей–костница „19 юлий 1877” и там бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града старозагорци.

литийно шествие
Община Стара Загора

Венци бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора и Областен управител на област Стара Загора, цветя поднесоха и много граждани.

литийно шествие
Община Стара Загора

По време на драматичните събития в града и района са избити над 14 хиляди българи, повече от 1000 местни жители умират от глад и гонения, отвлечени са над 10 хиляди млади жени, момчета и момичета. Само в църквата „Св. Троица“ са изклани близо 3000 души.

литийно шествие
Община Стара Загора

През 2019 г. се навършват 142 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война. Община Стара Загора ще отбележи годишнината със специална програма.