Много от оплакалите се от парещо изстудяване на пръстите младежи се оказват с положителни проби за COVID-19
Много от оплакалите се от парещо изстудяване на пръстите младежи се оказват с положителни проби за COVID-19 / IStock
С гласовете на 39 общински съветници бе прието предложението за разкриване на триажен кабинет за пациенти със съмнение за ковид. Кабинетът се намира в ДКЦ1, партерен етаж от страната на ул. „Димитър Наумов“ и бе решено общината да отпусне финансова помощ в размер на 80 хиляди лева за дейностите в него. Петима заседатели се въздържаха.

Точката предизвика дебати в зала като според Димитър Чорбаджиев откриването на триажни кабинети в страната бе обявено от министъра на здравеопазването и бе посочено, че те ще се финансират с държавни средства. Не подлагам на съмнение подобен кабинет, но има множество въпроси, които са неизяснени, посочи още той.

Решението да се открие триажен кабинет на това  място беше взето след направен анализ на всички лечебни заведения. Стигна се до извода, че именно там е възможно и целесъобразно да се приемат хора със съмнения за ковид, за да няма струпване и смесване с останалите болни, посочи председателят на Комисията по здравеопазване доц. Емил Славов.

След като се направи преценка на ползите и рисковете и след съгласуване с РЗИ, решихме да се отвори триажен кабинет, в който ще се прави преглед, безплатен бърз антигенен тест, рентген и измерване на кислородното съдържание на хората със съмнения за коронавирус. Медицинската помощ за тези пациенти ще намали движението им в града и смесването им с останалите болни, посочи мотивите председателят на здравната комисия.

Този кабинет трябва да заработи още днес, така както се случи в една по-малка от нашата община-Ямбол, коментира Диян Димитров, който призова колегите си „сложете фактите на масата, не играйте на дребно“. Подкрепи го и д-р Кирил Георгиев,който припомни ,че предписанието на РЗИ има статут на закон и покани всички свои колеги заседатели, които не са съгласни, да станат доброволци в ковид отделението на болницата.

След предложение за прекратяване на дебатите в зала 39 общински съветници подкрепиха точката, а петима се въздържаха от мнение.

Прието беше още да се подкрепи финансово с 50 хиляди лева бившият Тубдиспансер.