Осветиха храм”Св.Пр.Паисий Хилендарски”
Осветиха храм”Св.Пр.Паисий Хилендарски” / netinfo
Горещото пладне на 19 юни не беше пречка на площада в старозагорския кв.”Зора” да се съберат множество миряни, гости и ръководители на областта и общината.Всички те бяха дошли ,за да запалят свещичка и да присъстват на освещаването на единствения в страната храм с името на Свети Преподобни Паисий Хилендарски.

Идеята за името на храма принадлежи на двама митрополити- предишният Дядо Панкратий и сегашният Галактион, както и на волята и желанието за градеж на жителите на кв.”Зора”. Първата копка е направена преди 11 години , а четири лета бяха необходими той да бъде построен с помощта на десетки дарители.

Храмът се освещава не случайно на 19 юни,защото днес Църквата отбелязва Денят на Паисий Хилендарски,който е канонизиран за светец през 1962 година.

Кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев дари на новия храм в кв.”Зора” скъпа църковна утвар – потир, дискус със звездица, копие и лъжичка,които ще се употребяват при всекидневните служби в храма.

Особено ценни са и даровете на гостите от Банско-12 икони на светии. Лично кметът на Банско-Александър Краваров – направи дарението, а поздрав към присъстващите отправиха оркестър Бански старчета.Припомням ви ,че Банско се смята за родното място на Паисий.

“Това не е празник само на кв.”Зора”.Това е празник на цяла Стара Загора”,каза и директорът на Дирекция”Вероизповедание” към Министерския съвет проф.Иван Желев.