Четиримата биячи от Раднево ще се изправят пред съда
Четиримата биячи от Раднево ще се изправят пред съда / DarikNews.bg, архив
Върховният касационен съд  потвърди решение на Апелативен съд – Пловдив относно наказания на четирима мъже, признати за виновни в опит за убийство. Двама от тях са подали жалби пред ВКС, но те са отхвърлени като неоснователни.

21-годишният Стефан Иванов е осъден на 12 г. „лишаване от свобода“, 45-годишният Калчо Иванов ще лежи 8 години, 25-годишниятДинко Асенов е осъден на 5 години затвор, а 23-годишният Антон Иванов на 4 години.

Те са признати за виновни в това, че на 2 май 2016 година в Раднево в съучастие са направили опит умишлено да умъртвят двама мъже и направил опит умишлено да умъртвят още едно лице.

Преди 4 години, на Великден, възникна побой заради отнето предимство на пътя. Тримата пострадали пътували с кола, когато срещу тях на платното се появил автомобил, управляван от единия от осъдените.

Поради паркирани в лентата му за движение коли, той отнел предимството на пострадалите и не могли да се разминат. Мъжът слязъл от превозното средство и през отворения прозорец на вратата на другия автомобил ударил с юмрук в лицето шофьора. Извел го навън и двамата се сборичкали на тревата.

По-късно побойникът отишъл в ромската махала, събрал роднини и заедно с останалите подсъдими - баща му и двама братовчеди, тръгнали да търсят мъжете от колата, за да си отмъсти.

Пострадалите също извикали на помощ трениращи от фитнес зала техни приятели, но до идването им, подсъдимите пребили с палки, бухалки и тояги двама от мъжете, а третия намушкали с нож.

Охранител от близко заведение ги разтървал, но в това време дошли ромите от махалата, възникналият конфликт прераснал в размирици, които били потушени с намесата на полицейски служители от различни части на страната.

Върховният касационен съд пише в мотивите си, че правилно Пловдивският апелативен съд е отказал да се съгласи с искането на защитата да отпадне квалифициращия признак престъплението да е извършено по хулигански подбуди.

„Подсъдимите са били водени от стремеж да се саморазправят с пострадалите, като покажат явно неуважение към обществото и съществуващия правов порядък. Нападението е извършено арогантно, по време на празник, на оживено публично място. Предшестващият конфликт между С. И. и Г. Н. по повод отнето пътно предимство правилно не е оценен като водещ личен мотив, доколкото агресията на подсъдимите се е насочила и към лица, които изобщо нямат отношение към него“, се казва в мотивите на ВКС.

През 2019 година Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата и наложените с нея наказания на четиримата подсъдими от Окръжен съд – Стара Загора.

След масовото меле в Раднево жители на миньорския град излязоха на протест срещу беззаконието. Повечето бяха готови да се саморазправят с живеещите в ромската махала, а полицаите едва ги удържаха. На място тогава пристигна и кметът на града Теньо Тенев, който съобщи, че предстои всички незаконни постройки и магазини да бъдат съборени. 

Най-сериозно от побоя пострада 29-годишният Живко, който бе наръган в гърба. Другите двама - Георги и Цветомир, бяха със счупен череп и счупена челюст.