среща
среща / netinfo
Не съм оптимист, много трудно ще се прегласува референтния документ на ЕК за Големите горивни инсталации. Това са директиви, които са важни како за Европа, така и за нас. Чух, че става въпрос за около 3 милиарда лева за модернизация. Рано или късно трябва да пречистим въздуха от ТЕЦ-овете. Това каза в Стара Загора премиерът Бойко Борисов, който участва в кръгла маса е за спасяването на родната енергетика.
 
„Ще обединим усилията си и ще опитаме да се преборим. Не можем да си позволим да спрем ТЕЦ-овете и заради социалната политика в региона. Трябва да се подготвили и за най-лошия възможен сценарий -  с какво и как да се инвестира в спасяването им, каза Бойко Борисов.
 
Поемам ангажимент и ще се опитаме да облекчим това, което не можем да променим, допълни премиерът.
 
Нужни са колективни и системни усилия, за да се осигури бъдеще на българската енергетика, е мнението на председателят на ПЕС Сергей Станишев. Според него тази дискусия е закъсняла, тъй като директивата е приета още през януари 2011 година.
 
„В момента сме в позиция на човек, който е изпуснал влака”, коментира Станишев. Според него трябва да се начертае план за действие и да се направи ясен финансов разчет. Финансирането за модернизация на централите ще бъде около 3 милиарда лева.
 
През последните няколко месеца КНСБ и КТ „Подкрепа“ постоянно алармират, че българската енергетика е в опасност заради Регламента на ЕК за Големите горивни инсталации. Влизането в сила на този документ ще лиши от препитание близо 120 000 души, заети в сектора и рискува да породи тежко социално напрежение в един цял регион на страната – област Стара Загора и Маришкия басейн.
 
Нещо повече -  той поставя пред риск националната сигурност на страната, част от която е енергийната независимост, която в момента осигурява добива на местни лигнитни въглища.