Общинските съветници от БСП няма да подкрепят бюджета
Общинските съветници от БСП няма да подкрепят бюджета / DarikNews.bg

Групата общински съветници от БСП няма да подкрепи бюджета на община Стара Загора за 2015 година. Факт е, че бюджетът е най-добрият за 4-годишния мандат. Въпреки това обаче в него липсва визия за дългосрочното развитие на града, коментира общинският председател на БСП Валентина Бонева.

„Отчитаме добрите страни в него - инфраструктура, подобряване на детски ясли, градини и училища. Според нас бюджетът не дава визия за устойчиво развитие на общината".

„Една финансова стабилна община каквато е Стара Загора би могла да насочи средства и в социални дейсности. Има детски гради и ясли, които са занемарени и могат да бъдат ремонтирани, коментира Румен Димитров. Той допълни, че общината може да направи повече за семейства с репродуктивни проблеми, за общинските ансамбли.

Подкрепяме идеята за развитието на социална политика. Ремонтите на детски и учебни заведения е много хубаво, но не се обръща достатъчно внимание на грижите за децата. Предлагаме да отпадне задължителната такси за предучилищните групи в детските градини, каза общинският съветник Илка Петкова. Според нея трябва да се вложат пари и в изграждането на нови общински жилища.

Ивайло Начев коментира, че политиката на общината в приходната част е нереалистично занижена.

„Това е традиционна практика последните години. Не е правилно преходният остатък да бъде използван само за инфраструктурни подобрения. Залагат се 5,5 млн. лв. за обновяване на тротоари, 2 млн. лв. за осветление и 1 млн. лв. за озеленяване, а не се набляга на социалните дейности като по-голямо перо за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми".

Недостатъчни са средствата отделени за малките населени места. Заради наводненията в много села трябва да се изградят отводнителни съоръжения, категорични са общинските съветници от БСП.