/ Държавна опера-Стара Загора
Нестандартният прочит на операта на Джузепе Верди „Риголето” ще видят отново любителите на оперното изкуство в Стара Загора на 10 май, от 19:00 часа на сцената на Държавна опера.

Най-младата цигуларка в оркестъра на Старозагорската опера

Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини. От премиерата си през 1851 г. тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама има страхотен успех. Триумфът на „Риголето” продължава и до днес - цял век и половина, след като Верди създава музиката по драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява".

Фурор на Старозагорската опера със спектакъла „Мадам Бътерфлай“ в Одрин

В главните роли ще видите превъзходните солисти:
Емилия Иванова, Александър Крунев, Милко Михайлов, Петя Петрова, диригент е Никола Колафеличе /Италия/, участват хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.
 

Риголето в Стара Загора
Държавна опера-Стара Загора


Виктор Юго и Джузепе Верди са двама велики автори, чиито творчески пътища се пресичат в операта "Риголето". Верди създава музиката през 1850 година по драмата на Юго "Кралят се забавлява".

Заради ироничния си политически оттенък, текстът предизвиква скандал във Франция в началото на 30-те години на 19 век, което е причината години наред идеята за създаване на оперна творба да бъде атакувана от цензурата, преди още да бъде завършена от Верди. Но прочутият композитор не се отказва.

За първи път: Представят „Турандот“ с кукли

Той елиминира от постановката всички исторически лица, премества действието от Париж в Мантуа, Италия. Наместо крал, в „ Риголето“ главен герой става придворният шут, който е прекръстен от Трибуле на Риголето и така операта получава своето име.
 

Риголето в Стара Загора
Държавна опера-Стара Загора


Премиерата през 1851 г.в театър Ла Фениче, Венеция има страхотен успех. Верди е аплодиран след всеки музикален номер. Сам композиторът е доволен от музиката си и в едно писмо оттогава споделя: "Никога може би няма да напиша нещо по-хубаво".

Стара Загора е домакин на Втория международен хоров фестивал „Августа Траяна“

Няколко месеца след премиерата във Венеция "Риголето" се представя в много италиански и чужди оперни центрове – Будапеща, Прага, Лондон, Виена. В Париж е поставена значително по-късно поради несъгласието на Юго с направените промени.В крайна сметка, виждайки операта на френска сцена, големият френски писател е удивен от въздействието й. Триумфът на "Риголето" продължава и до днес.

Студенти в оперна гала

Първата премиера на операта "Риголето" на Старозагорска сцена се е състояла през месец юни 1934. Режисьор е бил Николай Беков, художници – Никола Аръшев и д-р Бучински, хормайстор – Златан Станчев и диригент Петър Спиридонов. Следващи постановки са реализирани през 1958, 1964, 1977, 1993 и 1999 година.
Държавна опера-Стара Загора