/ Държавна опера-Стара Загора
Димитринка Панайотова е най-новото попълнение в оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. Чаровната цигуларка е ученичка в 11 клас в НУМСИ “Христина Морфова“.

Фурор на Старозагорската опера със спектакъла „Мадам Бътерфлай“ в Одрин

Нейното присъствие затвърждава „традицията“ в оркестъра да работи най-младия щатен музикант в България. Както беше преди 2 години с Божидар Рахнев, вече студент в НМА “Проф.Панчо Владигеров“.

От 1 март Димитринка е на половин щат и е в групата втори цигулки. „Много съм радостна и много доволна да съм част от оркестъра на Операта. За мен най-важно е да изпитвам удоволствие от работата си и да се уча. Колегите ми много ми помагат“ – казва Димитринка.

За първи път: Представят „Турандот“ с кукли

Преди да постъпи в оркестъра на Старозагорската опера, тя работи в симфоничния оркестър на Хасково, учи и пътува всеки ден за репетиции.
Димитринка е родена в Сливен и е 5-то поколение музикант в рода си, единствена цигуларка.

От 5-годишна възраст започва да се обучава в Музикалната школа в Сливен. В 8 клас постъпва в Музикалното училище в Стара Загора. Неин преподавател по цигулка е Снежана Михайлова. От любимите и предмети по музика е „Хармония“ при Людмила Хубенова.

Стара Загора е домакин на Втория международен хоров фестивал „Августа Траяна“

„Тя е много емоционална и човек с чувство за хумор, влизам в часа и с голямо удоволствие“ – казва Димитринка. Нейни любими композитори са Верди, Бетовен, Моцарт, Менделсон, а любими цигулари – българите Мичо Димитров и Веско Ешкенази.

Всеки ден момичето свири по 8 часа на любимия си инструмент. В момента е със служебна цигулка, донесена от Виена, но има и своя, както и няколко стари инструмента, които се нуждаят от ремонт.

Студенти в оперна гала

Целият ми живот досега е свързан с музиката и така ще бъде и занапред. Няма по-висша форма на човешка дейност от Изкуството - било то музика, танц, рисуване“, казва Димитринка Панайотова.
Държавна опера-Стара Загора