/ ThinkStock/Getty Images
В отворено писмо до ангажираните институции
Да се вземат спешни и антикризисни мерки при настъпващата безпрецедентна енергийна криза в цял свят, за да се запази работата на комплекса "Марица -изток". За това настояват от коалиция "Народен съюз" в Общинския съвет на Стара Загора в открито писмо до президент, премиер, областните управители и кметовете в региона, както и до всички евродепутати от Република България.

"Отвореното писмо от името на коалиция "Народен съюз" се наложи, защото общинските съветници в Стара Загора не сме единодушни", изтъкна Мария Динева, която е и председател на Общинския съвет.

Миньори и енергетици готвят митинг-шествие в центъра на София

В документа те предлагат да се предложи мораториум върху търговията с емисии до преодоляване на енергийната криза и да се предложи промяна в схемата на ЕС за търговия с емисии с цел ограничаване на спекулациите при търговията с квоти и недопускане на рязко увеличаване на цените им, се посочва в откритото писмо.

От коалиция "Народен съюз" предлагат да бъде сформиран национален експертен съвет, който да определи начините на преработка на въглеродния диоксид и неговото съхранение, както и иновационното използване на лигнитните въглища от радневските мини, да се преразгледа позицията на България по Зелената сделка като се настоява ЕС да вземе отношение по всички местни фактори, да се приеме програма до 2050 г. за изграждане на заместващи мощности и да се изготвят критерии за реализирането на проекти регионите в преход, са останалите предложения в документа.

"В Европа 1000 фирми с над 150 години история затварят врати и България трябва да е готова за предизвикателствата от настъпващата енергийната криза", посочи Евгени Жеков от "Земеделски Народен съюз".


 
 
БТА