Наградиха участниците в Международния франкофонски фестивал
Наградиха участниците в Международния франкофонски фестивал / Дарик - Стара Загора

Със „Златна маска” от ХVІ-тият Международен франкофонски ученически театрален фестивал бе награден спектакълът „Това е рекламата” на 33-та Езикова гимназия „Света София” от столицата. Специалната награда на на журито е за Гимназия „Асен Златаров” от Велико Търново за спектакъла „Обичам те, моя любов”.

 

"Сребърна маска” журито връчи на ІX – та  Гимназия „Алфонс дьо Ламартин” в София, а “Бронзовата маска” отиде при ІV- та Гимназия „Жолио Кюри” във Варна.

"Златна маска" за най-добър актьор получи Георги Николов от Гимназия  “Акад. Иван Гюзелев” в Габрово, а "Златната маска" за най-добра актриса е за Йоанна Недялкова от русенската гимназия ”Свети Константин Кирил Философ”.


Специалната награда на Сосиете Женерал Експрес Банк за артистично присъствие, иновация и екипност е за Димитър Иванов от Езикова гимназия „Христо Ботев” от Кърджали.

 

На сцената на Драматичен театър „Гео Милев” се изявиха 14 трупи от 10 града в България. Участие във фестивала взе и театралната трупа от Битоля, Македония , която е лауреат на Фестивала на училищния франкофонски театър в Скопие. Своя спектакъл „Бюро за изгубени вещи” показаха отново и лауреатите на миналогодишното издание на фестивала – учениците от ГПЧЕ”Ромен Ролан”.

Председател на журито бе  Ришар Лескюр, който е аташе по езиково сътрудничество и заместник - директор на Центъра за култура и сътрудничество при посолството на Франция в България.

 

Международният училищен театрален фестивал се провежда за трети пореден път в Стара Загора, а негов патрон тази година е кметът проф. Светлин Танчев.