Наградата на кмета за „Богородична стъпка” отиде в Кабиле
Наградата на кмета за „Богородична стъпка” отиде в Кабиле / Община Стара Загора

Танцовата група за автентичен фолклор при клуб „Детелини" отнесе в село Кабиле, община Тунджа наградата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров от участието си в деветия национален тракийски събор „Богородична стъпка". Проявата се състоя през уикенда на Старозагорските минерални бани.

Рекорден брой участници се събраха в събота и неделя в курортното селище, за да се докоснат до магията, красотата и неповторимостта на българския фолклор и родните традиции.

Участниците, разпределени на две сцени, пяха, танцуваха и представяха различни обичаи и ритуали.

Тракийското дружество „Одринска епопея" отличи женската фолклорна група при НЧ „Васил Левски - 1934" с.Радовец, община Тополовград. Детски танцов състав "Тракийче" при НЧ „Йордан Колев - 1928" с.Трилистник, община Марица си тръгна с отличието на Младежкото тракийско дружество „Капитан Петко войвода", а наградата на „Зонта клуб" Стара Загора отиде при Детско-юношески танцов състав при НЧ „Войвода Генчо Къргов - 1920" Гурково.

Още 40 фолклорни певчески и танцови групи получиха диплом и плакет за принос в съхраняването и популяризирането на традиционната ни култура (списъкът публикуваме по-долу). Организаторите връчиха и над 170 грамоти за участие и сувенир-просфора (печат за хляб), копие на оригинален експонат от 19 в., притежание на Регионален исторически музей Стара Загора.

Форумът бе официално открит от зам.-кмета Иванка Сотирова. Сред гостите на „Богородична стъпка" бяха негово превъзходителство г-н Бунян Саптомо, посланик на Република Индонезия, председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов и др.

Концертът, посветен на 170-та годишнина от рождението на капитан Петков войвода, с участието на популярния актьор и почетен гражданин на Стара Загора Васил Михайлов, гласът на Родопите Валя Балканска и народен хор „Вера" от Самара, както и нестинарските танци в края на първия ден бяха сред най-атрактивните и емоционални моменти от всички издания на събора до сега, чакани с нетърпение от участници и зрители.

Над 60 майстори от цялата страна се бяха разположили по „Улицата на занаятите" и предлагаха различни дърворезби, бижута, керамични фигури, мед, икони, стъклопис, декорация от хартия. Особен интерес представляваха тъканите на място на вертикален стан черги, чанти, раници, както и изпечените в „Хлебната къща" ароматни питки.

Стартиралият през 2006 година Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка" успя за кратко време да се наложи като един от най-посещаваните и най-добре организирани фолклорни празници в страната. Жури и гости на форума споделиха, че остават с прекрасни впечатления, положителни емоции и в очакване на новото, десето юбилейно издание.