Националното съвещание на МОН се провежда в Казанлък
Националното съвещание на МОН се провежда в Казанлък / Община Казанлък

Твърдо съм убедена, че трябва да използваме работещ, устойчив и ефективен модел в образованието. Това заяви министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова в Казанлък.

„Благодаря на Министерството на образованието и науката, че избра Казанлък за националната си работна среща", каза кметът Галина Стоянова.

"В община Казанлък системата на предучилищното възпитание и тази на средното образование работят много добре, имаме много постижения, с които се гордеем. Това е Националната школа по физика на Тео, Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн, това са преподавателите и учениците от всички училища на територията на общината, които завоюват национални и международни успехи. От страна на Община Казанлък се прави всичко за обновяване на училищната база и създаване на още по-добри условия за обучение. От всички общински училища, само в две не са въведени мерки за енергийна ефективност, което предстои да се направи, така че всички деца да учат при съвременни условия", коментира Стоянова.

Министърът на образованието и науката в служебното правителство доц. Румяна Коларова също благодари за перфектната организация от страна на Община Казанлък като домакин на срещата и подчерта, че 15 септември е празник за всеки български дом, особено този, в който има първокласник. Тя каза, че преди да дойде този празничен ден, трябва да се свърши много работа и именно това е целта на Националното съвещание - да се направи отчет за постигнатото през учебната 2013-2014 г. и се посочат проблемите, затрудненията и насоките за новата 2014-2015 учебна година.

Министър Коларова сподели, че въпреки ограничения мандат на служебното правителство, пред МОН стои на дневен ред подготовката на редица програмни документи в средното и във висшето образование.

„Обещаваме ви, че ще работим върху професионалното образование, тъй като то особено се нуждае от изработване на стратегически документи", каза министър Коларова.

Тя сподели също, че делегираните бюджети няма да бъдат намалени нито с 8%, нито с 5%, но ще се наложат съкращения на останалите разходи. Няколко обществени поръчки са били спрени поради неизрядност при провеждането им, но това няма по никакъв начин да се отрази на текущите ремонти в учебните заведения.

„Нашата позиция е да търсим увеличение на средствата в образователното министерство, което трябва да гарантира, че не само нашето правителство, а правителствата в България имат приоритети", подчерта министърът на образованието.

Според нея, трябва да се използват работещи, устойчиви и ефективни модели в образованието. Като такива министър Коларова посочи езиковите гимназии. С уговорката, че очаква от началниците на инспекторати мнения и становища по редица въпроси, Румяна Коларова изрази още веднъж удовлетворението си от провеждането на националната среща, защото по думите й по-ценно от личния контакт няма.

В националното съвещание от МОН участват още заместник-министърът Ваня Кастрева, началникът на кабинета Стойчо Стойчев, съветникът на министъра Лиляна Друмева, директори на дирекции.