На 29 март се включваме в кампанията „Часът на Земята”
На 29 март се включваме в кампанията „Часът на Земята” / Guliver/Getty Images

Международната природозащитна WWF призовава жителите на цялата планета да се включат в кампанията „Часът на Земята", като за един час - от 20.30 до 21.30 часа тази събота изгасят осветлението в домовете си. Мотото на кампанията е „Използвай силата си, за да промениш света".

Инициативата започва през 2007 г. като покана към жителите на Сидни, Австралия, да угасят осветлението за един час, изразявайки по този начин желанието си да бъде опазена околната среда и за по-икономично използване на електроенергията. "Часът на Земята" се разрасна и стана една от най-сериозните световни инициативи за насочване на общественото внимание към проблема с климатичните промени и устойчиво бъдеще.

През 2013 г. в кампанията са взели участие над 7000 града и общини в повече от 150 страни по целия свят.

Близо 90 общини у нас са се включили в екоиницативата на Световния фонд за дивата природа и освен домакинства, знакови сгради също ще загасят осветлението за един час.

Тази година филмовият герой Спайдърмен е лице на световната кампания, а мотото под което преминава тя е „ Бъди герой, използвай силите си за природата".

По традиция точно в 20:30 милиони хора по света ще изключат осветлението си за един час. Владимир Иванов от Световния фонд за дивата природа поясни, че тази година, освен традиционните институции, редица министерства също ще се включат в инициативата.

„Има със сигурност някои нови министерства, които миналата година не се бяха включили. Традиционно сградите, които гасят светлините - като университета, Народното събрание, Министерски съвет, БНБ, отново ще се включат", поясни Иванов.

Тойв допълни, че световната организация е избрала за лице на тазгодишната кампания супер героя Спайдърмен, който призовава в специално видео обръщение милиони хора по целия свят да опазват природата чиста.

„Спайдърмен, който казва: „Аз спасявам света всеки ден, направете и вие нещо за тази планета - дайте своята малка или голяма лепта". Нашата роля конкретно е да се опазят Дунавските есетри, които са на 200 млн. години, а са поставени в такава ситуация, че след 20 години може да ги няма, да опазим вековните гори и реките си, рисът, който се връща в България сам", каза още Иванов.

Организаторите очакват тази година екоинициативата да обхване повече градове и страни.