Мюсюлмани пишат на Борисов и Първанов. Съзират заговор
Мюсюлмани пишат на Борисов и Първанов. Съзират заговор / Иван Бонев


„ Всички мюсюлмани в Република България говорят какво е разпространил Мустафа Хаджи и неговото обкръжение, че Министър- председателят Бойко Борисов и Централният съвет на ГЕРБ, в лицето на господин премиера, е обещал да окаже натиск върху независимата съдебна система , за да може да бъде регистрирана предстоящата нелегитимна конференция от група самозванци, начело с Мустафа Хаджи на 12.02.2011 година".


Това се казва в изпратена декларация до премиера и президента на Република България, до Висшия съдебен съвет, до председателя на ВКС и до посланиците на страните от ЕС.
Автори на документа са Областният мюфтия , имамите и председателите на мюсюлманските настоятелства от Областно мюфтийство в град Пловдив.
Декларацията е от 20-ти януари, но бе оповестена публично днес в Казанлък от Ашим хаджи Асан- член на Висшия духовен мюсюлмански съвет .


Той заедно с мюфтията на Пловдив Али Хаджисадък посетиха казанлъшката джамия,за да се запознаят на място с възникналия вчера там проблем по влизането във владение на новия имам Мехмед Мехмедов, както и заради скандала с проповед на бившия ходжа Мюмюн Дормуш по време на петъчната молитва. На нея, по думите на присъствали, имамът Дормуш призовал за джихад и носене на оръжие.


В декларацията, с която се запознаха и членовете на джамийското настоятелство на казанлъшката джамия, се изразява възмущение от други информации, разпространявани в джамиите в България, от бившия главен мюфтия Мустафа Хаджи и негови следовници. Според тези информации имало постигната договореност между премиерите на България и на Турция за смяна на лидерите в ДПС като Ахмед Доган бъде заменен от Касим Дал, а самата смяна да бъде легитимирана от българския премиер чрез натиск върху съдебната ни система.


В документа се апелира към българския премиер да не допуска това вмешателство в съдебната система, което се определя и като национално предателство.
Авторите на декларацията са категорични, че насрочената за 12-ти февруари Мюсюлманска национална конференция в София, няма да се допусне да бъде „противозаконно, противоуставно, противоконституционно регистрирана и легитимирана.
24 -ма са подписалите се под протестния документ.