ограда
ограда / DarikNews.bg
Директорът на училището: Оградата не е безопасна
В този си вид, оградата на Второ основно училище не отговаря на най-важното изискване-да осигури безопасност за учениците. Тя не се вписва и в архитектурния стил на една от най-емблематичните сгради в града ни, коментира директорът на учебното заведение Милена Желязкова. В неформален разговор с изпълнителя тя споделила своите опасения, но от фирмата отговорили, че такова било заданието по проекта.

ограда
DarikNews.bg


От близо половин година се работи по  оградата на едно от най-старите старозагорски училища, което е и паметник на културата от 1989 година – Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“. Металните прегради, които бяха поставени върху каменната ограда, предизвикаха острата реакция на старозагорци в социалните мрежи.

ограда
DarikNews.bg


Милена Желязкова изрази надежда, че оградата няма да остане в този си вид. „Важно за нас е да запазим живота и здравето на учениците и на всички онези деца, които през почивните дни спортуват и играят в двора на училището ни. Съществува реална опасност от инциденти заради ниското съоръжение“.

Главният архитект на община Стара Загора Виктория Грозева обясни, че към момента, монтираните пана не отговарят на проекта  и ще бъдат преработени. "Височината на оградата не е голяма, защото е проектирана в стила на училището, чиято сграда е паметник на недвижимото културно наследство от местно значение. Зад оградата ще има 4 м ограждение на спортните игрища в двора (зад дърветата)".

ограда
DarikNews.bg


Ремонтът на каменната ограда на училището се наложи заради пукнатините и опасния наклон към уличното платно и северния тротоар на бул. „Генерал Столетов“. Препроектиране в процеса на работа било причина за забавянето на дейностите.