Млади иконографи с експозиция в Казанлък
Млади иконографи с експозиция в Казанлък / netinfo

Изложба от 20-сет дипломни работи на възпитаници на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа", випуск 2012 бе открита в Казанлък.
Тя е първа по рода си и се откри в родната къща на академик Дечко Узунов, в навечерието на празника на славянската писменост и култура.
Изложбата е съвместна инициатива на най-старото училище за занаяти в България, което съхранява и развива традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, на Исторически музей "Искра" и Художествена галерия - Казанлък.
30- сет са дърворезбарите, иконописците и интериорни дизайнери, взели дипломи за майстори през миналата годинав прочутата Тревненска школа.
В експозицията със свои творби се представят Моника Милкова, Димитър Иванов, Георги Сивенов, Мариела Христова, Севиндж Мехмедова и други. Творбите на зрелостниците от всеки един завършващ випуск по традиция са показвани в изложби - в с.Орешак, Котел, София, Варна, Габрово, Сливен, в Чехия, Полша, Белгия.
Иконографската изложба ще е отворена за посетителите в Казанлък до 7-ми юни включително. Авторите й ще демонстрират и на живо своите умения до 28-ми май.