Миньорите са готови да блокират магистрали
Миньорите са готови да блокират магистрали / Dariknews.bg, архив
Миньорите са готови да блокират магистрали
63149
Миньорите са готови да блокират магистрали
  • Миньорите са готови да блокират магистрали

 

Миньорите няма да се поколебаят да преминат към ефективни стачни действия, ако в най-кратък срок не бъде стабилизирана кризисната ситуация в българския въгледобив. Това коментира за Дарик лидерът на КТ „Подкрепа" в Мини Марица-изток Генчо Генчев.

Той обясни, че след вчерашното събрание на Браншовия съвет по въгледобива, което се проведе в Министерството на икономиката и енергетиката, е създадена работна група, която вече функционира.

Генчо Генчев коментира ситуацията с думите: "Не се ли решат нещата, ние ще преминем към гражданско неподчинение. Затова не искаме никой да ни се сърди в страната. Ние нямаме време да чакаме, енергетиката няма време да чака. Изборитеса си избори, икономиката си е икономика. За тези решения не е необходим парламент, те са в прерогатива и на правителството. Виждаме какъв е воят на другите електропроизводители, имам предвид от възобновяеми източници, законът бил с тях. Но не знам някой от тях да си ползва електроенергията, която произвеждат".

Миньорите няма да се поколебаят да затворят и магистрала "Тракия", ако се наложи. "Нямаме други шансове просто, нямаме друг начин", коментира още Генчо Генчев.

За първото тримесечие въгледобивът е едва 3 милиона тона. Годишните разчети са за 30 милиона тона. Това означава, че добивът няма да надхвърли 21-22 милиона тона въглища за годината, които с тази цена са крайно недостатъчни за съществуването на дружеството, коментира Генчев.