Любомир Любенов
Любомир Любенов / netinfo
Любомир Любенов
97755
Любомир Любенов
  • Любомир Любенов
Китай издава книга с математически задачи и коментари към решенията им на старозагорския преподавател Любомир Любенов. За него казват, че е създател на шампиони, защото в последните години български таланти завоюваха множество медали от математическите олимпиади на Азия. А да победиш победителите, се оказва не чак толкова трудно, признава Любенов. Според него съществува формула, по която всеки може да открие и развие бъдещия шампион в света на числата, но тя често дава грешки. Важното е да научим децата, че това което правят е само едно начало, признава именитият математик.

„Моят опит при подготовката и реализацията на олимпиадите показва, че българските деца имат своя пик на знания в 5-6 клас, докато възходът на децата от Азия започва от 5-ти клас. Такива са примерите от проведеното състезание „Математика без граници”. Причината са различните подходи и традиции и затова твърдя, че нашият дълг към децата е да ги правим щастливи, а не да прегарят в ранна възраст. Всеки техен успех или неуспех може да бъде интерпретиран по различен начин-като начало на края или като край на началото. Онова, към което се стремя е да им вдъхна вяра и да ги науча, че това, което правят е само началото.”

Любомир Любенов
netinfo


Според именития старозагорски математик онези състезатели, които се явяват на отговорните олимпиади трябва да гледат на тях като на място, на което срещаш нови приятели, като емоция, в която да „свериш часовника на знанията си” или пък на място, в което можеш да се  запознаеш с бъдещите си колеги в световните компании или в областта на науката. „Създаването на шампиони е просто една опаковка. Съдържанието е създаването на личности”, смята Любенов.

За издаването на книгата си от Ни Минг от Южнокитайското издателство в Шанхай „Задачи от турнира Математика без граници 2016-2017 г” /решения и коментари/, старозагорският математик благодари на екипа, с който работи и признава: „Разбирам, че това което правим не е на напразно, значи има смисъл да продължавам и занапред”.

Цялото интервю с Любомир Любенов може да чуете в прикачения звуков файл.