Любомир Любенов
Любомир Любенов / netinfo
В навечерието на Деня на будителите математикът Любомир Любенов за родолюбието и добре свършената работа, за шампионите и децата, за вината и успехът.
 
Родолюбието започва там, където човек намира брава за всяка забрава
Самият факт, че имаме паметници на паметта, безценни шедьоври, че имаме хора, които намират брава за всяка забрава, е показателно, че не сме безродници и хора без памет. Не можем да искаме от всички да действат по един и същ начин. Достатъчно е да има няколко, но такива хора, които правят добро.
Тази вечер от 18:00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Съюзът на учените – Стара Загора ще обяви първия носител на званието „Будител на Стара Загора“. Сред номинираните е математикът Любомир Любенов. През 2016 година Любенов получи наградата „Анастасия Тошева", която се връчва за постижения на дейци на науката и образованието, с принос за развитието на Стара Загора. През годините математикът нееднократно е отстоявал позицията си, че в Града на поетите и липите трябва да има паметник на Светите братя Кирил и Методий. „Искрено се надявам, че издигането на паметник на Светите братя Кирил и Методий в град Стара Загора ще бъде една от антикризисните мерки в борбата срещу връхлитащата ни духовна криза и един безценен дар за бъдещите поколения”, написа той в края на 2011 година до кмета Живко Тодоров.
 
Не бива да упрекваме младите хора. Упрекът е към самите нас
Много често ние говорим какво правят младите без да отчитаме факта, че те са нашето отражение, те виждат нашия пример-хубав или лош, и след време по един или друг начин те го преработват. Ние трябва да сме достатъчно прецизни, защото всеки грешен ход ще бъде нашия бумеранг.
Любомир Любенов е председател на Управителния съвет на Педагогическа асоциация „Образование без граници” и член на редакционния съвет на списание „Математика и информатика“ (Сингапур). Издавал е вестник „Математическа  поща“, бил е секретар на Световния турнир на градовете по математика, член на редколегията на сп. „Математика и информатика“, издание на МОН. Вицепрезидент е на математическата федерация AIMO на Хонг Конг. 
 
Удовлетворението е функция на добре свършената работа
За да се похвалим с добре свършена работа е необходимо да съществува триъгълник съставен от ученици, учители, родители.  Като пример за добре сработен механизъм  на въпросния триъгълник е това, което се случи през лятото. Резултатът е факт:Азия има своя български математически шампион, който е от Стара Загора. Това е нещо, което трудно се постига, да не говоря за повтаряне. Чувствам известна вина що се отнася до учителите-една от страните на триъгълника. В стремежа си на усърдна подготовка, за да постигнем високи резултати, се стигна до там, че някои от децата получиха упреци за това. Не искам да влизам в подробности, но факт е, че след като имаме своите шампиони подхождаме аматьорски към техните резултати.
Седмокласникът от старозагорската Природоматематическа гимназия „Гео Милев” Теодор Танков стана шампион на Откритото първенство на Азия по математика, което се проведе от 3 до 5 август в столицата на Малайзия – Куала Лумпур. Освен със златния медал и купата за шампион на Азия, Теодор се завърна в родния град със „Звездата на Азия” – награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна-участник. От 30 задачи в състезанието, той е успял да реши 29.
 

Трудно, но не е невъзможно да завладееш математическия Олимп на Азия
Ако човек отиде на това състезание Азия оупън и попадне в огромната зала, в която има 1500 деца, ще види, че 1500 деца искат да станат шампиони. А шампиони стават само шест-трудна, но не и невъзможна работа. Тези, които догодина отново ще щурмуват математическия Олимп на Азия вече имат амбицията, защото Теодор показа, че това е възможно. Важното за нас, възрастните е, да гледаме на децата първо като на деца, на хора, които формират своите качества. И чак тогава да ги възприемаме като шампиони,  представители на училище, град, държава.
Теодор Танков, Мирослав Минчев, Христо Анастасов, Любен Карбанов, Михаил Михов са  математиците, които спечелиха медали на състезания в Куала Лумпур, Малайзия и Сингапур. До тези невероятни успехи те достигнаха след като в три последователни години Любомир Любенов подпомогна изявите им на различни математически форуми по света. Известният далеч извън пределите на България старозагорски математик, бивш дългогодишен директор на Регионалния инспекторат по образованието и създател на вестник „Математическа поща“ Любомир Любенов, бе координатор на българското представителство на форума в Азия.
 
Твърдението, че футболът победи математиката, е хипотеза
Тази хипотеза обаче не винаги е вярна. Сега си спомням, че в годината най-големия български футболен успех 1994-та, българският национален отбор по математика стана четвърти в света. Тогава това не се чу много, но така или иначе, беше написано. Като математик знам, че в множеството на комплексните числа не може да има подредба, т.е. ние не можем да подреждаме хората по странни признаци. Непрофесионално е. Проблемът е друг-никой не е пророк в собствения си град.
Футболната легенда Христо Стоичков е новият почетен гражданин на Стара Загора. Местните старейшини трябваше да избират измежду четирима кандидати-кинорежисьорът Магдалена Ралчева, изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, футболната легенда Христо Стоичков и именитият старозагорски математик Любомир Любенов. Номинацията му бе направена от кмета Живко Тодоров в началото на месец август, когато се срещна със звездните математици и техният учител. Тогава Любенов припомни: „Преди три години кметът инвестира в тези млади хора. Днес берем плодовете на неговата подкрепа. Да станеш шампион на Азия и да биеш 400 китаеца, събрани в Куала Лумпур, всеки един от които е потенциален световен шампион...  Уникално състезание, уникална конкуренция, Азия е меката на математиката.“
 
В живота ми няма формула
Тази формула може да бъде изказана в различни видове-във вид на табличен запис, във вид на  аналитичен запис. Формулата се пише и след това просто трябва да интерполираме по подходящия начин с подходящия полином или функция.
 
А моят отговор в моята житейска задача тепърва предстои...