Кетъринговото хранене без забележки след масирани проверки на контролиращите органи
Кетъринговото хранене без забележки след масирани проверки на контролиращите органи / Община Казанлък

За втора поредна година за децата в детските заведения на територията на община Казанлък е организирано хранене от фирма за кетъринг. Чрез новата организация се постига здравословно хранене на децата по всички нормативни стандарти и изисквания.

Добрата организация, високият професионализъм на специалистите и коректното отношение на ръководството на фирмата допринасят за спазване на всички изисквания на българското и европейското законодателство в областта на храненето на децата в детски ясли и детски градини.

През периода на изпълнение на услугата „Кетъринг" в детските заведения на територията на Казанлък се извършва периодичен контрол за спазване на изготвените седмични менюта и клаузите на сключените договори.

С писмо с изх. № ВП - 231/31.01.2013 г. Регионална здравна инспекция, гр. Стара Загора е изпратила анализ за спазване на изискванията за здравословно хранене на деца от 3 до 7-годишна възраст от детски заведения в община Казанлък. От наличните през 2013 г. 31 детски заведения са обхванати с оценка 7 целодневни детски градини, 3 обединени детски заведения и ДМСГ - с. Бузовград.

Заключението на здравните органи е, че получените стойности за енергия и хранителни вещества са в изискваните граници на препоръчителните стойности за съответната възраст.

На 22 януари е извършена проверка на цялостната дейност на фирма „Йоги 5" ЕООД, гр. Казанлък във връзка със зачестилите случаи на хранителни епидемии в страната.

Установено е, че структурата на менютата напълно отговаря на здравните изисквания. Храните, които постъпват в обекта, са в срок на годност и предимно по стандарт БДС. Извършва се верификация на произведените храни, като пробите се изпитват в Акредитирана лаборатория и до момента не са констатирани несъответствия.

Изготвянето на менютата е съгласно Закона за храните, действащите към момента законови и подзаконови актове и нормативни изисквания: Наредба № 9/16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата (обн. ДВ, бр. 73 от 20 септември 2011 г.); Наредба № 2/07.03.2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни в сила от 01.09.2013 г. (обн. ДВ, бр. 28/19.03.2013 г., издадена от Министерство на здравеопазването); Наредба № 6/10.08.2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения (обн. ДВ, бр. 65 от 23 август 2011 г.); Наредба № 23/2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението (обн. ДВ, бр. 63/2005 г.); сборници с рецепти и др.) и съобразно изискванията, включени в Приложение № 1 - неразделна част от сключените договори (Договор за обществена поръчка № Д07-160 от 24.09.2013 г. и Договор за обществена поръчка № Д07-161 от 24.09.2013 г. за извършване дейност „кетъринг" хранене на децата от детски ясли, детски градини и ОДЗ на територията на община Казанлък по вид, качество и количества, съобразно месечно меню.

При приготвянето на храната се прилагат здравословни кулинарни технологии и се използва съвременно технологично оборудване.

В детските заведения са разработени НАССР програми със съответните чек - листове и дневник за входящ контрол за осигуряване на здравословна и безопасна храна. По този начин на място се контролира от съответните длъжностни лица качеството на внасяните хранителни продукти.

Фирмата доставя храната (супи, ястия, подкрепителни закуски, пресни плодове и зеленчуци, салати и др.) с количество, качество, вид и асортимент, отговарящи на утвърдените стандарти и БДС, което се доказва и с Декларация за съответствие.

Община Казанлък подпомага семействата при отглеждането и възпитанието на децата от 3 месеца до 7 години като осигурява тяхното нормално физическо и психическо развитие. В резултат на тези усилия може да расте здраво и възпитано в духа на традиционните ценности поколение.