/ БТА
Община Казанлък отбелязва 145-ата си годишнина от oсвобождението на града от турско робство на 8 януари, предаде БГНЕС.

За честването на паметната дата по традиция в двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“ се събират десетки местни родолюбци.

Освобождението на Казанлък на 8 януари 1878 г. и превземането на турския укрепен лагер край Шипка-Шейново на следващия ден представляват фактически завършек на прочутата Шипченска епопея, започнала на 9/21 август край историческите върхове Св. Никола и Шипка.

БТА

Краткотрайна е радостта в Казанлък от победата на отряда на генерал Гурко през лятото на 1877г., която е последвана от хиляди прииждащи бежанци, нови опожарявания и кръвопролития от турските орди, за да доживее градът своето окончателно освобождение от руските войски, предвождани от ген. Шнитников в първите дни на 1878 г.

В двора на Девическия манастир, пред паметника, посветен на невинните жертви на османските орди на Сюлейман Паша – 340 деца, жени и старци, с минута мълчание и поднасяне на цветя жителите на Казанлък отдават почит към своята свобода.

БТА

По традиция, в началото на честването местни свещеници отслужват заупокойна молитва пред монумента в манастирския двор.

Тържествата за oсвобождението на Казанлък продължават и на следващия ден с патриотични събития за победните боеве при Шипка и Шейново.
БГНЕС