Костадин
Костадин / netinfo
Измежду 38 казанлъчани, скочили в ледените води на Старата река, 32-годишният Костадин Димитров бе най-бърз и за секунди спаси Богоявленския кръст.  Мъжът хваща кръста за втори път, но скача вече 17 пъти. Костадин е управител е на една от мебелните къщи в Казанлък, семеен, баща на две деца, на които посвети своя успех.  Казанлъчанинът получи парична награда от кмета Галина Стоянова и пожелания за здраве и късмет.

Сред младите казанлъчани отново бе именикът Йордан Йорданов, който участва редовно в ритуала в родния си град, дори и в дългите години, прекарани в чужбина. Той разказа, че от ученик скача и вече 20 години винаги участва в Богоявленския ритуал. „Пожелавам на всички момчета, които сега са тук след 20 години да са пак тук и да не пропускат. Бъдете живи и здрави!“, каза Данчо преди да се хвърли в реката. „Всяка година ставаме повече и повече, за разлика отпреди години, когато сме скачали само 3-ма – 4-ма“, сподели той и прикани всички да опитат от специалната торта, с която почерпи за юбилейния си скок на Йордановден в Казанлък.

Казанлък
netinfo


Богоявление в Казанлък започна с отслужване на Света Божествена литургия и Велик водосвет във всички православни храмове в града. По-късно от храм „Свети Пророк Илия” тръгна Литийното шествие към моста на Старата река, до парк „Тюлбето“, където бе хвърлен Богоявленският кръст за неговото спасяване от смелчаците на Казанлък.

Всички участници, от най-малкия, на 12 години до най-големия – на 48г., получиха от Община Казанлък ризи с народни шевици, безплатни ваучери за посещение в Градска баня №2, календари на Общината и безплатен обяд, осигурен в ресторант „Магнолия“.

Казанлък
netinfo