/ DarikNews.bg, архив
Щетите, в размер на 12 910 лева, не са възстановени
Районна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо 50-годишен мъж за телефонни измами, извършени през юли 2017 година в Ямбол, Гълъбово и Стара Загора.

Решено: Мъж ще лежи четири години за грабеж и опит за блудство

Обвиняемият бил задържан при полицейска проверка край Русе. По делото са разпитани свидетели, изготвени експертизи и други. Щетите, в размер на 12 910 лева, не са възстановени.

По делото е установено, че обвиняемият участвал в схема за телефонни измами с неустановено по делото лице, което го насочвало към адреси, откъдето да взема „пратки“. Непознатият се обаждал на стационарните телефони на различни лица, а обвиняемият отивал до посочено място, за да вземе оставените пари и златни накити, като през повечето време с него била и 15-годишната му дъщеря. На пострадалите, непознатият мъж обяснявал, че участват в полицейска операция за залавяне на телефонни измамници.

В един от случаите, в Стара Загора, непознатият мъж се представил пред пострадалата жена за „комисар от полицията“. Попитал я дали й се били обаждали телефонни измамници. Тя му отговорила, че преди няколко месеца й били звънели, но не се „хванала на въдицата“. Мъжът я заблудил, като казал, че са задържали трима сирийски нелегални бежанци, в тях намерили тефтерче с телефонни номера и че те щели да й се обадят, за да искат пари.

19-годишен с 16 присъди открадна кола и шофира надрусан

Жената трябвало да приготви 20 000 лева
, а ако откажела щели да дойдат четирима мъже с голи глави, за да ги вземат. Непознатият предупредил жената с думите: „Приготви парите, защото идвам с уред, с който ще открия всичко, каквото имаш във апартамента. Ще те пречукам, ще те изкормя“. Пострадалата хвърлила през терасата найлонова чанта, в която била сложила пари и златни накити, на обща стойност 5 810 лева.

Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание по делото.