/ Златната липа
Филмът на Даниеле Лукети „Връзки“ (2020) е носител на наградата на фестивала „Златната липа“.

„Това беше последният филм от конкурсната програма, който беше прожектиран едва вчера от 17,20 часа в операта, но всички сме единодушни, че именно той заслужава наградата, обяви на пресконференция проф. Божидар Манов. Филмът „Връзки“ привидно се занимава с баналностите във всекиднението, но с разгръщането на действието поставя проблемите на поне две поколения от нашето съвремие, които разглежда по много елегантен начин“, посочи председателят на журито проф. Божидар Манов.

Наградата за най-добър режисьор печели българският филм „Страх“ (2020) на режисьора Ивайло Христов.

Биографичният филм от Финландия „Хелене“ (2020)печели две награди. Първата е „Златна липа“ за най-добра женска роля на актрисата Лаура Бим, която влиза в образа на известната художничка Хелене Шерфбек. Втората награда е на Съюза на българските филмови дейци.

Наградата за най-добра мъжка роля журито присъди на немския актьор Ларс Ейдингер за изпълнението му във филма от Германия „Сестричка“ (2020). Лентата засяга най-съкровените човешки преживявания между брат и сестра близнаци, които актьорът пресъздава по изключителен начин, смята журито.

Наградите ще бъдат връчени тази вечер от 18 часа в залата на операта на тържествената церемония по закриване на фестивала.

Проф. Божидар Манов благодари за перфектвана организация по време на петте фестивални дни, като отбеляза високото качество на картината, звука и цялото техническо обслужване по време на прожекциите. „Златната липа“ ни даде възможност да се докоснем до едни от най-добрите образци на европейското кино, произведени през последните 2 години, за което сме благодарни, като екип, на създателя на фестивала Магдалена Ралчева“, допълни председателят на журито.