И в Стара Загора отбелязват Деня на спасението
И в Стара Загора отбелязват Деня на спасението / Dariknews.bg, архив

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора призова екипите, работещи в медицинските заведения в града да се присъединят към отбелязването на Деня на спасението. Той се отбелязва на 15 август от 2005 г. насам в памет на д-р Стефан Черкезов и десетките лекари и медицински сестри, загинали при спасяване на своите пациенти.

Точно в 12,00 часа медицинските екипи в здравните заведения излизат пред вратите им и с минута мълчание и вой на сирени и клаксони на линейки почитат паметта на загиналите си колеги.

"Нищо друго не може да обедини съсловието ни и да повдигне неговата духовност така, както подвигът на д-р Черкезов и останалите колеги-герои лекари и медицински сестри.

Отбелязването на паметта им в единствения по рода си за целия Европейски съюз Ден на Спасението, официализиран от Министерски съвет, е общ наш дълг, като освен това ще покаже на обществото колко трудна, отговорна, самоотвержена и дори опасна за здравето и живота е свещената медицинска професия", се казва в съобщението на Регионалната здравна инспекция.

26-годишният медик д-р Стефан Черкезов умира след като на 15 август 1963 г. участва в спасителна операция след катастрофа във Великотърновско. Същия ден той отива на служебно съвещание в окръжния център с разхлопан претъпкан автобус. Превозното средство обаче се блъска в камион и избухва в пламъци.

Д-р Черкезов, който тогава е пътувал прав на стъпалата, е изхвърлен от взривната вълна навън, в канавката след което се връща, влиза в огнения ад и започва да вади горящите хора

Медикът без колебание гаси сам пламъците по косата си и продължава да помага на хората. Облечен е в бяла найлонова риза, която се стопява по тялото му и му причинява дълбоки обширни изгаряния.

Когато пристигат линейките от Велико Търново и Горна Оряховица той отказва да бъде транспортиран, за да се помогне на другите хора. Накрая остава съвсем сам и тръгва под жаркото слънце пеша към по-близкия град, Горна Оряховица. По пътя го пресреща върнала се за него линейка и го качва, вече колабирал.

Пристигнал в хирургичното отделение на болницата, той отпраща втурналите се към него лекари с думите: "Колеги, оставете ме, аз бездруго ще умра. Гледайте другите пациенти!"

Рано сутринта на другия ден, 16 август, д-р Черкезов умира от получените изгаряния. Последните му думи към съпругата му, пристигнала в болницата са: "Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи. И нека да бъде горд с мене - показах се като истински лекар..."