Готвят Закон за лустрацията
Готвят Закон за лустрацията / снимка БТА

През тази седмица започва работа по лустрационен закон, който да бъде предложен на вниманието на Народното събрание. Предложението е на Националния съвет на СДС.

Депутатите Лъчезар Тошев от СДС и Иван Иванов от ДСБ са натоварнени с работата по закона.

"Считаме, че това ще бъде дълг към българското общество, защото хора, които са сътрудничили на най-жестоката структура на комунистическия режим, трябва да знаят, че в едно демократично общество е необходимо да понесат отговорност. По тази причина те не могат да заемат ръководни длъжности на най-високо ниво. Тук не се касае за политическа принадлежност, а за сътрудничество на един репресивен апарат", коментира в Стара Загора народният представител от Синята коалиия Иван Иванов.

Законът трябва да се разработи съвместно с правозащитни организации и юристи, както и да се осигури подкрепата на мнозинството в Парламента.

"Кандидатурата на Божидар Димитров за министър без портфейл ни изненада неприятно, и въпреки това депутатите от Синята коалиция подкрепихме персоналния състав на правителството. Причините са няколксо : ние приехме декларация, с която дадохме подкрепа на избора на правителство с мандата на ГЕРБ, и то преди номинацията на Б. Димитров. Вторият фактор е правителствената декларация, в която шестте приоритета съвпадат с тези на Синята коалиция. Третата причина е, че всяко разногласуване, щеше да бъде изтълкувана като начало на разпад на Синята коалиция", обясни депутатът Иван Иванов.

Той припомни, че негов важен ангажимент и в това НС остава изграждането на двата подхода на автомагистрала"Тракия".