ГЕРБ: Твърдо без  коледни премии и заплати тази година
ГЕРБ: Твърдо без коледни премии и заплати тази година / Деляна Бобева, архив

Заложеният в Бюджет 2011 бюджетен дефицит на страната е един от 4-те най- ниски в страните от ЕС. Това каза на среща с журналисти в Казанлък народният представител от ГЕРБ Емил Караниколов.
Според него в бъдещия бюджет, приет на второ четене в края на миналата седмица бюджетен дефицит о т 2,8% е един от най- ниските в Европейския съюз. Прогнозите на икономистите в Парламента показвали, че при добра приходна част догодина, бюджетният дефицит можел да е минимален, а в края на 2011-та да се отчете и ръст в БВП от 3,6%.

Депутатът бе категоричен, че сегашната ситуация на бюджета в държавата не позволява изплащането на 13-та пенсия и заплата в бюджетната сфера и допълни, че правителството няма да се подаде на какъвто и да е натиск или популизъм по този въпрос.

В новия бюджет за община Казанлък е предвидена малко по-висока сума от тазгодишната, която ще се заплаща на няколко трансфера. Общият размер на парите от държавния бюджет за община Казанлък през 2011-та са в размер на 20млн. 907 хиляди лева, като субсидията само за държавно делегираните дейности е 17 млн. 677 хиляди лева. Общата изравнителна субсидия за Казанлък ще е 2 млн. 820 хиляди лева.
За зимното почистване през новата година държавният бюджет предвижда за общината 365 хиляди лева, а за поддръжка и стопанисване на 4-токласната пътна мрежа в района са предвидени 175 хиляди лева.


Депутатът припомни, че за първи път Законът за държавния бюджет предвижда санкции за Общински съвети и общински кметове, ако закъснеят и не приемат в срокове местните бюджети. С друга промяна в Закона за държавния бюджет се забранява на общинските съвети да разрешават задължения на кметовете девет месеца преди края на мандатите им.
С това целим да не товарим бъдещите кметове със задължения на техни предшественици, лаконичен бе Караниколов.
Той съобщи, че до Коледа ще е факт второто четене на Закона за изборен кодекс, в който със сигурност кметски наместници ще се назначават в населени места със жители до 300, а не до 500 лева, какъвто бе първоначалния вариант. В Кодекса ще остане и изискването за уседналост от 10 месеца за местите избори, като в следващите изискването ще е за 12 месеца.
Амбицията на законотворците в Народното събрание е до края на тази година в пленарна зала да влезнат и бъдат гласувани Закона за общинската собственост, за съдебната власт и специализарините съдилища, както и Закона за наказателно-процесуалния кодекс.