Две световни прими откриват обновената Опера
Две световни прими откриват обновената Опера / netinfo
Кметът д-р Евгений Желев е отправил покани към Веселина Кацарова и Ана-Томова Синтова за участие в Коледния концерт, с който ще бъде открита обновената сграда на Старозагорската опера, след опустошителния пожар от 1991 г.

Кметът запозна журналистите с хода на последните строителни дейности. “Завърши един изключително тежък период от ремонта на сградата – а именно укрепителните дейности” – съобщи главният архитект на Общината Елена Нейкова. Ремонтът на голямата сцена е приключил на 90%. В момента се монтира архитектурната акустика,започва монтажът на електроакустиката и сценичното осветление. Според арх. Нейкова, те са на нивото на световно известния милански оперен театър “ Ла Скала”.

Старозагорските общински съветници гласуваха допълнително финансиране от 1 млн.лева за довършване на ремонта на Операта. За последните 2 години Община Стара Загора е отделила общо около 7 млн.лева за възстановяването на опожарената сграда. В рамките на 350 хил.лв. ще бъде ремонтирана и административната част на Операта, уточни д-р Желев.