Драгомир Стойнев: Българската енергетика трябва да остане държавна
Драгомир Стойнев: Българската енергетика трябва да остане държавна / Sofia Photo Agency, архив

Българската енергетика трябва да остане държавна, защото е част от националната ни сигурност. Това каза водачът на листата на БСП-Лява България за 27 МИР Стара Загора Драгомир Стойнев.

„Кое наложи приватизацията на електроразпределителните дружества? Означава ли това, че те имат по-голяма грижа за електроенергийната система, по-висока ефективност или сметките ни са по-нормални? Напротив, вчера дори имаха наглостта да поискат завишаване с 18%. Кой ще плаща тези пари-българските домакинства и българската икономика, а за да може бизнесът да плати тези разходи той ще ги съкрати от хората на труда. Ето защо, аз винаги съм казвал, че родната ни енергетика трябва да остане държавна, защото е част от националната ни сигурност".

Бившият енергиен министър за пореден път подчерта необходимостта от реализацията на проекта Южен поток, който по думите му е стратегически, важен за българската икономика и индустрия. Чрез него ще бъдат открити десетки хиляди работни места, а ние не можем да се обединим, каза още Стойнев. Той посочи необходимостта от планиране и подготовка на висококвалифицирани кадри, а държавата според него трябва да върне ръководната си роля в икономиката като инвеститор, координатор и собственик.

Зам.-председателят на НС на БСП Драгомир Стойнев и областният председател Васил Самарски участваха в кръглата маса на тема „Старозагорски регион и светът". По-късно през деня двамата ще се срещнат с жителите на Гурково и ще се включат в честванията по повод 40 години от обявяването на населеното място за град. В 17 часа ще бъде открит паметник на генерал Гурко, изработен от световноизвестния скулптор Григорий Потоцки.