Честваме 144 годишни от гибелта на Хаджи Димитър
Честваме 144 годишни от гибелта на Хаджи Димитър / Община Казанлък

На днешния ден отбелязваме 144 годишни от гибелта на Хаджи Димитър и неговите четници. В 9.00 часа на пл. „Севтополис" в Казанлък кметът Галина Стоянова, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, патриотични организации, съюзи, граждани поднесоха цветя пред паметника на обесените през 1868 г. в центъра на града Хаджи-Димитрови четници Стефан Орешков и Христо Янъков.

Честванията по повод гибелта на героите, непожалили живота си за свободата на майка България, продължиха на връх Хаджи Димитър (вр. Бузлуджа) пред паметника на войводата. Старозагорският митрополит Галактион със свещенство от Старозагорска и Казанлъшка околии отслужиха панихида в памет на загиналите четници. Слово за историческия път и значението на подвига на четата произнесе директорът на Национален-парк музей „Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев.

Честваме 144 годишни от гибелта на Хаджи Димитър
netinfo

За първи път бе направена възстановка на историческите събития, разиграли се под връх Бузлуджа през 1868 г. Регионален клуб „Традиция - 23 Пехотен Шипченски полк" - Казанлък, създаден на 17 ноември 2010 г., заедно с членове на Националното дружество „Традиция" направиха военно-историческа възстановка „Подвигът на Хаджи Димитър". Членове на клубовете в София, Пловдив, Копривщица, Карлово, Сопот, Априлци, Троян, Трявна, Плевен, Добрич, Стара Загора, Нова Загора, Панагюрище, Шумен и с. Баня - Панагюрско, пресъздадоха боя под върха, провел се на 18 юли 1868 г., по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски, който е очевидец на смъртта на легендарния войвода. В сценария на възстановката патриотите от „Традиция" умело бяха вплели и стихотворението на Христо Ботев „Хаджи Димитър" , с което пресъздадоха драматизма на събитията преди 144 години. Във възстановката участваха общо 80 членове на националното дружество, от които 23-ма бяха четниците. В образа на Хаджи Димитър се бе превъплътил управителят на регионалния клуб в Казанлък Николай Байнов. Костюмите и оръжията са притежание на участниците. По време на възстановката бяха изстреляни 800 патрона.

Честваме 144 годишни от гибелта на Хаджи Димитър
netinfo

На церемонията присъстваха заместник-председателят на 41-ото Народно събрание Екатерина Михайлова, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, областният управител Недялко Недялков, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, кметове на населени места в община Казанлък, общински съветници, окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев, директорът на ЦСПП-Казанлък към Академията на МВР комисар Красимир Иванов, представители на политически партии, Общинският съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Казанлък, Национално дружество „Традиция", Тракийско дружество „Капитан Петко войвода", много родолюбиви граждани.

Честваме 144 годишни от гибелта на Хаджи Димитър
netinfo

За родолюбците, изкачили върха, за да сведат глава пред героите на България, бе подготвена програма от патриотични песни и стихове. Раздаден бе обреден курбан в памет на загиналите, осветен от Н.Впр. Старозагорският митрополит Галактион. Организатор на честванията е Община Казанлък.