БСП-съветниците против сливането на Онкологичния център с УМБАЛ
БСП-съветниците против сливането на Онкологичния център с УМБАЛ / Dariknews.bg, архив

Общинските съветници от КП "БСП и ПБС" се обявиха против предстоящите реформи, предвидени в Закона за лечебните заведения в частта вливане /сливане/ или ликвидация на „Комплексен онкологичен център - Стара Загора" ЕООД. В декларация, разпространена до медиите те заявяват:

„До този момент не е заявено аргументирано с какво ще се подобри лечението и изходът от заболяването на даден пациент, ако той стане пациент на УМБАЛ. Повтаря се като мантра "комплексно обслужване", но то реално съществува в Онкологичния център на Стара Загора. Може ли министърът да отговори кой ще извършва диспансерното наблюдение на онкоболните, за което има специална система в Центъра? За нас това, което се иска, не е реформа, а структурни промени без преценка на резултата.

Считаме, че здравно заведение като Онкологичният център, утвърдено в годините като модерно здравно заведение трябва да бъде защитено от старозагорската общественост и от Общинския съвет. Още повече в условията на съвременната пазарна икономика е недопустимо да се извършва вливане/сливане на дружества в добро икономическо състояние, без прекъснати доставки и без просрочени задължения, с многопрофилни болници за активно лечение, които са с огромни задължения, които са огромно текучество на медицински персонал и нередовна доставка на лекарствени продукти.

Декларираме безрезервна подкрепа на ръководството и служителите в „Комплексен онкологичен център Стара Загора"ЕООД в предприетите действия и символичен протест срещу промените в Закона за лечебните заведения, с които се прекратява самостоятелното съществуване на центъра.

Ние сме убедени,че диспансерната мрежа за онкологични,кожно-венерически,психиатрични и туберкулозни заболявания има своите проблеми,слабости и потребност от промени.Но те трябва конкретно да бъдат заявени и професионално анализирани.
Като общински съветници изразяваме категорично становище за запазване самостоятелното съществуване на Онкологичния център като самостоятелно общинско лечебно заведение и категорично изразяваме несъгласието си с предвидените реформи цитирани в Закона за лечебните заведения".