/ netinfo
"Имаме огромен национален проблем и той е циганизацията на държавата". Това каза в Казанлък пред граждани от квартала „Изток“ евродепутатът от ВМРО / Партията на европейските консерватори и реформисти/ Ангел Джамбазки.

ВМРО настоява за спешна полицейска профилактика на гетата

Той бе в града за среща-разговор с жители на квартала, по повод зачестили различни посегателства върху тях и кражби, както и по повод породилата се дискусия в социалните мрежи след сбиването на площад „Севтополис“ на 17-ти септември между две групи роми.

По думите на Джамбазки до това се е стигнало и защото в страната ни има „фалшиво правосъдие“, а „полицията не смее да си върши работата, защото няма подкрепа от гражданите.“. 30-годишното лицемерие и замазване на циганската тема са довели до тук, обобщи българският представител в Европарламента.
 

Ангел Джамбазки
netinfo


Според него, „навсякъде властта гледа да се скатава от този проблем, който ако сега не се реши, то той в бъдеще няма да се реши по мирен начин, а обществото е заплашено от разпад и гражданска война“.
Тежките думи Джамбазки изрече, след като гражданите, дошли на срещата споделиха с него различни конкретни случаи на нападения или други конфликти с живеещите в квартала роми.

Те връчиха на евродепута и подписка, събирана преди година с над 900 подписа на граждани, които изразяват притеснения и несъгласие за изграждане на 12 къщи за социално слаби роми в квартала .

По думите им, след разговор с кмета на Казанлък Галина Стоянова те научили, че това няма да се случи, но изразиха притесненията си от това, че властта не прави нищо, за да се осигури поне градски транспорт до по –късните часове, за да бъдат спокойни за децата си. По думите на живеещи в квартала, в 18:30 часа бил последният градски автобус за там, а следващият чак в 22:30 часа.

Задържаха петима роми в Гълъбово, нападнали полицаи

Респект пред закона, повече полиция и спешни мерки на национално ниво за ограничаване на тлеещото напрежение между различните етнически групи, поискаха събралите се на срещата. Проблемът зрее и ще се взриви под формата на гражданска война, ако властта продължава да не решава този проблем, каза още Джамбазки, коментирайки последните няколко нападения от седмицата на роми над българи и представители на реда.

Евродепутатът се ангажира със среща с местната управа, по повод поставените проблеми, както и с осъществяването на съвместни проверки с журналисти в училища, по отношение на това дали записаните в класовете ромски деца реално посещават училище и къде отиват парите на държавата в тази посока.