250 хил. лева ще струва референдумът
250 хил. лева ще струва референдумът / DarikNews.bg, архив
250 хил. лева ще струва референдумът
64140
250 хил. лева ще струва референдумът
  • 250 хил. лева ще струва референдумът

250 хиляди лева ще струва на местната хазна провеждането на референдума с въпрос „Да бъде ли закрит Централен изпитателен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово"?. Сумата се е увеличила, защото към първоначалните 200 хил. лева, се прибавят и средствата за охрана на секциите, съобщи председателят на Общинския съвет Емил Христов.

Според него местният референдум беше заченат с несбъдване. „Той така и ще завърши. Още на първата среща с политическите сили изразих опасения, че допитването ще е в противоречие със закона и няма да породи никакви последици. За съжаление, вносителите продължиха изпълнението на плана си и днес ние виждаме резултатите".

Административният съд в Стара Загора все още не е получил определението, издадено от Върховния административен съд по повод предстоящия референдум ."Когато вече разполагаме с документите ще се произнесем и това няма да стане на закрито заседание", обясни председателят на Административния съд Пламен Петрунов. В края на март Общинският съвет взе решение на 26 май да бъде проведен местен референдум. Прокуратурата обаче протестира, а Административният съд не даде ход на делото с мотива, че от Районната прокуратура са закъснели с подаването на жалбата. Късно снощи ВАС върна спора в Стара Загора.

Решението на Административния съд трябва да стане известно най-късно в четвъртък и каквото и да е то, общинска администрация ще направи всичко възможно старозагорци да бъдат информирани за него. До този момент обаче нищо не подсказва, че допитването ще бъде отменено, поясни председателят на Общинския съвет Емил Христов. По думите му, първият в историята на Стара Загора местен референдум, вече е опорочен-с целите, които си постави, с механизмите, които бяха използвани, както и с резултатите, които ще произлязат от него. „Те няма да доведат до никакви последствия и по този начин усилията на всички, които работят за развитие на гражданското общество в града ни, ще бъдат или унищожени или сведени до нула".

Цялото интервю с Емил Христов може да чуете в прикачения звуков файл.