15 хиляди подписа за канонизацията на избитите старозагорци през 1877 година
15 хиляди подписа за канонизацията на избитите старозагорци през 1877 година / DarikNews.bg, архив

Подписката на 15 000 души в подкрепа на процеса за канонизацията на избитите през 1877 година хиляди старозагорци ще получи кметът Живко Тодоров. Тя ще му бъде връчена от общинския съветник Маноил Манев на 5 октомври в 8.30 часа в зала 203 на Община Стара Загора.Тодоров е почетен председател на Инициативен комитет за канонизация на мъчениците от Стара Загора.

На свое заседание през март 2012 година Общински съвет Стара Загора гласува с пълно единодушие Декларация в подкрепа на предложението за канонизация, внесено от общинските съветници Гергана Микова и Пламен Йорданов.

В предложението е записано: „След тежките боеве за защита на Стара Загора през лятото на 1877 година, градът е превзет от турската войска опожарен и сринат до основи, а над 14 000 българи са зверски избити. От 19 до 21 юли продължава нареченото по-късно от историците старозагорско клане-най-кървавият акт на насилие в българската история. В знак на почит и преклонение пред стотиците невинни жертви подкрепяме искането за тяхната канонизация".