15-годишни с аборти в Казанлъшко
15-годишни с аборти в Казанлъшко / netinfo

Между 8 и 15 са здравно неосигурените родилки, раждали през миналата година в АГО на болницата в Казанлък. Това показва годишната болнична статистика.

Всяко четвърто дете, родено в отделението през 2016 година, е родено от майка до 19 години. 8 са били родилките до 14 години, други 87 са били до 19 години. Годишният регистър на проплакалите в отделението новородени е 467 бебета. Повечето от тях са били момчета- 241, 230 са момичетата. Четири са и двойките близнаци.

78 са абортите, извършени в общинската болница на Казанлък през 2016 година, като 70 от тях са били спонтанни. В 4 от тези случаи тези аборти са били на деца- момичета до 15 години.

Средно между 150 и 500 лева е цената на аборт по желание в различните болници и клиники в страната, като най- ниски са цените в общинските болници.
100 лева е цената на тази медицинска манипулация в болницата в Казанлък. 8 жени, пожелали аборти по желание през 2016 година, са я платили.

За цената на аборта значение има и анестезията и нейния вид.
Все още няма официална статистика за боря на абоптите у нас през изминалата 2016 година, но по неофициални данни, те са около 29 хиляди.

Общият брой на абортите у нас реално е по-висок, тъй като между 20 и 30% остава броят на нелегалните или недокладвани аборти, споделят гинеколози. Тенденцията не е нова, а от десетилетия.

Проблемът с криенето на абортите върви заедно с неговото легализиране у нас, през 1956 година. Тогава държавната власт приема,че жената има и друга роля - на работничка и равна на мъжа и разрешават аборт при определени условия: две деца.

Обобщените данни от тогава до края на миналата година показват, че за 60 години от легализирането на аборта, в България официално са направени 6 милиона аборта, тоест една нова България не е била родена. В последните години съотношението аборти- раждания обикновено е 1:2.

От години страната ни е на първо място в Европа по брой на малолетните и непълнолетни, правещи аборти. В същото време по официални данни броят на семействата с репродуктивни проблеми у нас, които търсят варианти да имат деца, е 270 хиляди, като тенденцията е да расте.