15-годишна старозагорка спечели европейско сребро
15-годишна старозагорка спечели европейско сребро / DarikNews.bg

15-годишната Ива Богатинова донесе сребърен медал от провелото се преди дни Европейско първенство по ушу в Румъния.

Девойката се състезава в категория до 56 кг, а отличието е в най-тежката дисциплина във всички бойни спортове-сан да и е първото за страната ни от 1990 година. Заради отказ на сътезателки в последния момент да се изправят срещу руската шампионка, на нашето момиче се наложило да свали три килограма само за 20 часа, разказа Маноил Манев, който вече е член на Консултативния съвет при президента на Европейската федерация по ушу с мандат до 2017 година. Манев е и председател на Българската Сан да лига.

Състезанието беше много трудно, но пък чувството да станеш втори на Европейско е невероятно, сподели Ива. Едва два-три месеца е тренирала старозагорката за първенството, а финалната среща я изправила срещу световна шампионка от Русия, която тренира от години и учи в Спортно училище. За своя успех Ива благодари освен на Маноил Манев и на личния си треньор Пламен Момчилов.

15годишна старозагорка спечели европейско сребро
netinfo

„Това, което ме трогна беше факта, че един млад човек е избрал правилният път в живота. Надявам се догодина на Европейското първенство, което ще се проведе в Стара Загора, Ива да спечели злато, защото нейният успех е обречен", каза Ангел Филипов, който подари на вицешампионката спортен екип. Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ посочи, че за първи път в новия програмен период Европа ще дава пари за масовия спорт. „Масовият спорт е нещо, което стимулира развитието на младите хора. Спортът калява, учи, образова", допълни Филипов.

Догодина Стара Загора ще бъде домакин на Европейското първенство по ушу. „Минахме през много тежки проверки и атестации и днес вече категорично заявявам, че домакинството ни е одобрено и подписано", обяви Маноил Манев, който получи медал 2-ра степен за развитието на ушу в Европа.

10-дневните състезания с участието на 1000 спортисти ще се проведат през лятото в новата спортна зала „Иван Вазов". Местата в залата са едва 600 и заради това ще бъдат поставени допълнителни преместваеми трибуни. По време на първенството в града ни Европейската федерация по ушу ще отбележи своя 30-годишен юбилей.