132 години от опожаряването на Стара Загора
132 години от опожаряването на Стара Загора / netinfo

На 19 юли преди 132 години  Стара Загора е превзета и опожарена от  войските на Сюлейман паша по време на руско-турската освободителна война.

На 22 юли  Девети Кавказки драгунски полк, предвождан от херцог Николай Максимилиянович Лайхтенбергски, влиза в Стара Загора и освобождава града.

На 23 юли ген. Гурко и ген. Столетов са тържествено посрещнати в
града.  На 24 юли  ген. Гурко свиква заседание на българските първенци. Избрана е привременна управителна комисия с председател П.Р.Славейков - организатор на първата гражданска власт в града.

На 29 юли херцог Лайхтенбергски напуска Стара Загора и се отправя към Нова Загора, където е трябвало да се съберат всички части на Гурковския отряд за превземането на града от турците. На 30 юли  отрядът на херцог Лайхтенбергски поема обратно пътя към Стара Загора, за да не нахлуят турците в незащитения град.

В същото време 40-хиляден турски отряд, командван от Сюлейман паша, се насочва към Стара Загора и на 31 юли  предприема настъпление срещу града. След 6-часов бой войските от Предния отряд се оттеглят към Шипченския проход. Но част от опълченците и казаците, се барикадират в града и съпротивата им продължава до вечерта на 1 август. В боевете при Стара Загора Самарското знаме, подарено на опълченците от жителите на град Самара, получава първото си бойно кръщение. С него в ръка геройски загива командирът на Трета опълченска дружина подп. Павел Калитин.

След тежките отбранителни боеве градът е превзет, опожарен и сринат до основи от турските войски. Броят на убитите е между 7850 и 14 500 души. В старозагорската църква "Света троица" - в храма и двора са избити над 2500 души мирно население. Много млади жени и деца са отвлечени в робство. Градът остава 5 месеца в ръцета на турците. На 13 януари  е освободен повторно. Възстановяването на Стара Загора започва веднага след освобождението на България.

На 5 октомври 1879 г. княз Алеко Богороди полага символичния основен камък. Стара Загора  се превръща в първия следосвобожденски град с модерен облик - с широки и прави улици и големи площади.

През 2008 година с решение на 25-то заседание на Общинския съвет в Стара Загора 19 юли е  обявен за Ден за възпоминание на жертвите, загинали при опожаряването на града и старозагорското клане през 1877 година.

Тази вечер от 17 часа в църквата "Света троица"  Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион ще отслужи Вечерня.  

В 18 часа ще  тръгне литийното шествие от храм-паметника  "Света троица" до Мавзолея-костница "19 юлий 1877г."