12 години затвор на старозагорка заради хероин
12 години затвор на старозагорка заради хероин / netinfo

Състав на окръжния съд в Стара Загора осъди на 12 години затвор и да заплати глоба от 100хиляди лева 43-годишната Светла Кънчева.

Старозагорката бе призната за виновна по двете и повдигнати обвинения - за контрабанда и за държане на близо 25 килограма хероин.

Съдът призна Кънчева за виновна в това, че на 18 октомври 2003-та година чрез второ лице - Радослав Ковачев, посредством лек автомобил "Рено Меган" нейна собственост е пренесла през границата на страната ни през КПП Капитан Андреево хероин на стойност над 2 милиона лева с тегло близо 25 килограма.


По това обвинение за контрабанда, което представлявасъстава на член 242 алинея 2 от Наказателния кодекс, съдът наложина Кънчева наказание от 12 години затвор и 100 хиляди лева глоба .

Срещу Кънчева представителят на окръжна прокуратура повдигна и второ обвинение - за притежание на наркотични вещества, по което съдебният състав също призна Кънчева за виновна.

Заради това, че на 19 и 20 октомври 2003 година бед надлежно разрешително е придобила и съхранявала с цел разпространиние същото количество хероин, съдът наложи на Кънчева наказание "лишаване от свобода" от 7 години и глоба от 20 хиляди лева.

Общото наказание и по двете и повдигнати обвинения е от 12 години затвор и 100 хиляди лева, като при изтърпяване на наказанието ще бъде приспаднато времето, в което Кънчева е била под домашен арест.

Тя бе арестувана през октомври 2003-та година.

Съдът измени наложения на старозагорката "домашен арест" в мярка за неотклонение "задържане под стража" като определението, съгласно което Кънчева трябва да бъде конвоирана и настанена в затвора в Сливен може да се обжалва в 7-дневен срок.

По-рано, по време на съдебния процес Кънчева поиска оправдателна присъда, казвайки че няма нищо общо с намерените в автомобила и наркотици. За оправдателна присъда настояваха и двамата и адвокати, които заявиха, че няма категорични доказателства по делото за вината на Кънчева като автор на деянията, в които е обвинена.

Председателят на 5-членния съдебния състав по наказателното дело Тоньо Тонев, който е и председател на Окръжния съд след прочитане на съдебния акт заяви,че след задълбочено обсъждане на доказателствата е приел ,че обвинението за контрабанда е доказано по несъмнен начин.

По думите му имало и достатъчно доказателства, че подсъдимата е организирала и превозила чрез свидетеля Ковачев наркотичните вещества.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Пловдивския апелативен съд в 15-дневен срок.