Нощта на музеите в София
Нощта на музеите в София / ThinkStock/Getty Images
Европейската нощ на музеите ще проведе за 13-ти път тази вечер. В нея ще се включат над 100 музея и галерии в страната, половината от които са в София. На 18 май отбелязахме Международния ден на музеите. Затова по традиция събитието се провежда всяка трета събота на месец май.
 
Разградски общинар засвири с Иван Лечев и Цветан Недялков в Нощта на музеите

Златното съкровище от Надсентмиклош ще може да се види в Националния археологически музей.  Автентични накити от племето масаи ще бъдат представени в Квадрат 500, непоказвани минерални образци пък ще зарадват посетителите в Музея „Земята и хората“. Програмата е изключително разнообразна, разказва Мария Конакчиева от Френския културен институт. "Много интересно също ще бъде в Природонаучния музей, където ще бъде направен 3D принтване на кости", обясни тя.

Чудни находки в Нощта на музеите в Бургас

Идеята идва от Франция през 2005 г., като още тогава се включва и нашата страна. Все повече музеи и галерии участват в инициативата, а посетителите само в София през миналата година са били над 100 хиляди, казва още Мария Конакчиева. "Това е като един празник, най-вече на духа и културата на българина, явно няма кризи за тях", посочи тя.

Търсене на съкровища и игра с глина в Нощта на музеите в Кюстендил

Работното време на всички музеи и галерии ще е различно. Програмата може да се види на сайта на Френския културен институт.