Започват ремонти в София, общината готова с план при замърсяване
Започват ремонти в София, общината готова с план при замърсяване / снимкa: Sofia Photo Agency

По заповед на кмета на София Бойко Борисов от вторник започват аварийни ремонти на улиците, по които се движи масовият градски транспорт, съобщиха от пресслужбата на Столична община. Заповедта е във връзка с появилите се нарушения на пътната настилка, вследствие на резките температурни промени. Ремонтите ще се извършват без да се спира автомобилното движение. Утре започва и авариен ремонт на бул. „Цар Борис ІІІ”, в участъка от Околовръстния път до спирка „Шипка”.

Столичната община разработи оперативен план за действие при превишаване нормите на замърсяване на атмосферния въздух. Планът има за цел да ограничи и предотврати опасностите за населението в случай на прекомерно замърсяване на въздуха.

Сред мерките, предвидени в плана са отмяна на часовете по физическо на открито, препоръка да се стои в затворени помещения при плътно затворени и уплътнени прозорци, да се избягват физическите дейности на открито по обед или следобед. Сред предлаганите мерки е избягването на дейности, "които произвеждат дразнещи носа, очите и белите дробове вещества като готвене, чистене и др. подобни".

Общината препоръчва хората със сърдечни заболявания да избягват физически натоварвания на открито. Конкретни лечебни препарати за лечение на белодробни и сърдечно-съдови заболявания, свързани със замърсяване на въздуха не съществуват, пише в общинския документ.

Да не се пуши, да се избягва престоя в помещения, определени за пушене и да се избягва избягва престоя в райони с интензивен автомобилен транспорт, както и престоя в помещения с допълнителна експозиция на аерозоли, прах и други дразнещи вещества, препоръчват от общината.