/ БГНЕС
"За да ограничим достъпа на хора, за които има съмнения, че извършват вандалски прояви, нерегламентирана дейност и поругават гробовете на нашите близки, в общинското предприятие “Гробищни паркове” назначихме заместник-директор по сигурността". Това съобщи кметът на София Васил Терзиев във Фейсбук профила си.

Той обясни, че по време на предишното управление такава длъжност е имало само в продължение на две години. По думите на кмета Софийските гробища са превърнати от място за покой за мъртвите в ад за живите. "Нерегламентирани практики, лоша поддръжка и липсваща сигурност са част от недопустимото наследство на едно безотговорно управление", посочи Терзиев.

Шефът на „Гробищни паркове“: Мястото за вечен покой в София е превърнато в ад

"Наближава Задушница и заедно с усилията на Общината и доброволци искаме да възстановим нормалността в гробищните паркове, каза кметът. Към общинското предприятие “Гробищни паркове” има девет парка, които се състоят от 400 парцела, с обща площ 2900 декара. Състоянието им е окаяно, от 30 години са занемарени и поддръжката им сведена до минимум", допълни Терзиев. "Поставяме началото на мащабна акция по почистване", съобщи той и призова да се включат и всички желаещи доброволци."Част от територията на Централните софийски гробища е недвижима културна ценност", каза столичният кмет. "Това е място, което сме длъжни да поддържаме в изряден вид, да пазим историческата и културна памет. В границите на парка се намират и гробовете на големи личности от българската история, политика и култура, сред които Стефан Стамболов, Елин Пелин, Елисавета Багряна и много други", посочи Терзиев. 

"На 9 март е Задушница - хората, които идват да почетат близките си, могат да са спокойни, че ще впрегнем целия ресурс на общината, за да бъде почистено и да бъдат извозени клони и зелени отпадъци.
Голямата ни цел е до следващата Задушница Централните гробища да имат съвсем нов облик - без кал, с чисти и подредени алеи, с подходящо озеленяване, посочи кметът. Той призова всички за нетърпимост към безобразията, които са се случвали на територията на гробищните паркове в миналото. Има ново управление със силна воля. Подавайте сигнали и не се примирявайте", написа още Терзиев. 

Мястото за вечен покой е превърнато в ад. Това каза по-рано днес временно изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие “Гробищни паркове” Румен Димитров, който представи състоянието и визията на Столичната община за развитието на гробищните паркове.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николета Василева/БТА