Столичната община дава терен за френски лицей
Столичната община дава терен за френски лицей / Sofia Photo Agency, архив

Сериозна дискусия сред общинските съветници в бюджетната комисия предизвика въпросът за френското училище в София. В доклада на секретаря на общината Ралица Стоянова се посочват 2 места - 10 дка., на които да се построи нова сграда в жк. „Овча Купел" или 20 дка. за ремонт на съществуваща сграда в район Студентски.

Както образователната комисия вчера, така и бюджетната днес подкрепи предложението френският лицей да бъде изграден в Студентски, въпреки протеста на съветника от БСП Георги Кадиев. Той изрази опасенията си, че няма да се намерят пари за строежа на сградата и училището няма да се построи.

Като член и на родителската асоциация, той обясни, че френското посолство не приема идеята за район Студентски, тъй като за изцяло ново строителство трябва да се изгради и инфраструктура. Съветниците обаче репликираха, че сградата в Овча Купел е необезопасена, а договорът ще предвиди ремонт само на два от етажите, като останали са в тежко състояние.

Предложението за нова сграда на френското училище се прави, тъй като през април българското и френското правителства подписаха спогодба, според която и двете страни трябва да осигурят терен за френско училище в София и за българско - в Париж. Следващата седмица докладът ще бъде гласуван и от столичния общински съвет.